Asset Publisher
Sprzedaż drewna w Nadleśnictwie Strzałowo
Regulamin sprzedaży drewna
Cennik u dołu strony
Sprzedaż detaliczna
Sprzedaż detaliczna drewna odbywa się dwa razy w tygodniu:
w środę i w piątek - od 7:00 do 9:00 w leśnictwach.
1. Sprzedaż surowca S2, S3, S4, M2 „loco las – droga wywozowa" oraz „na pniu" PKN, prowadzona jest bezpośrednio w leśnictwach.
Surowiec S10, M1 oraz S2 powyżej 10 mp sprzedawany jest za zgodą nadleśnictwa.
2. Surowiec wielkowymiarowy (W) sprzedawany jest wyłącznie w biurze nadleśnictwa. Odbywa się to w następujący sposób:
- nabywca kierowany jest do konkretnego leśnictwa celem obejrzenia i spisania przez leśniczego danych do fakturowania (numer sztuk/i, masy),
- po otrzymaniu w/w danych w biurze nadleśnictwa wystawiony zostanie paragon lub faktura,
- kwotę za zakupiony surowiec uiścić należy w kasie nadleśnictwa lub przelewem na konto
nadleśnictwa przed jego zafakturowaniem,
- po załatwieniu powyższych formalności nabywca może przystąpić do wywozu surowca
własnym transportem (pod nadzorem leśniczego).
3. Wywóz surowca odbywa się na podstawie asygnaty lub faktury wystawionej przez nadleśnictwo.
Oznaczenie skrótów:
S2 - drewno stosowe użytkowe, tzw. papierówka
S3 - żerdzie
S4 - drewno opałowe
S10 - kopalniak
M1 - drobnica tyczkowa
M2 - drobnica gałęziowa
mp - metry przestrzenne
W grudniu w poszczególnych leśnictwach sprzedawane są choinki.
Asset Publisher
W te pędy!
W te pędy!
Warto czym prędzej ruszyć do lasu, by zebrać pędy sosny. Zrobić z nich można aromatyczny syrop o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach, przepięknym bursztynowym kolorze i smaku, który polubią nawet dzieci.
Z lasu można czerpać nieprzebraną ilość bogactw, które wpływają pozytywnie na kondycję fizyczną i psychiczną człowieka. Jednym z nich są oczywiście rośliny. W przeszłości powszechnie korzystano z ich niezwykłych właściwości w walce z chorobami. Dziś ta wiedza wraca do łask. Wiosna to najodpowiedniejszy moment na zbiór leśnej apteczki. Nie powinno w niej zabraknąć syropu z pędów sosny. Wielu z nas zapewne pamięta płyn, który mama lub babcia podawała nam na kaszel. Pachniał żywicą, był słodki i w dodatku pomagał w czasie przeziębienia. Dorośli lubią nadawać mu bardziej wyrazisty smak w nalewkach. Warto poznać tajniki zbioru pędów oraz przepis na przyrządzenie sosnowej mikstury.
Kiedy zbierać pędy?
Od kwietnia do pierwszej połowy czerwca – wszystko zależy od regionu kraju.
Skąd zbierać?
Z młodych sosen, które rosną w środowisku naturalnym. Wybierać należy boczne pędy. Niezwykle istotne jest to, by nie ogołacać pojedynczego drzewka ze wszystkich.
Jakie pędy wybierać?
Najlepiej te, które osiągają długość ok. 10 cm. Zrywajmy giętkie pędy, które nie wykształciły jeszcze zbyt długich igieł. Najlepsze rozpoznajemy po lepkości. Im bardziej klejące, tym lepsze - mają dużo soku.
Ze względu na to, że sosna w Polsce rośnie niemal wszędzie, znalezienie drzewka z odpowiednimi pędami nie powinno nastręczać trudności. Gdy zbierzemy określoną partię elastycznych gałązek, wysypmy je luźno na płaską powierzchnię, aby leśne stworzenia mogły je opuścić przed dalszą obróbką. Pamiętajmy - pędów nie płuczemy wodą w czasie przygotowywania syropu.
Do dalszej produkcji potrzebujemy wyparzonego słoika i cukru. Cukier i pędy mieszamy w proporcji 1:1. Przed wrzuceniem w szklaną otchłań młode gałązki łamiemy na drobne kawałki. Gdy na dnie usypiemy jedną ich warstwę, możemy je nieco rozbić tłuczkiem do mięsa lub innym narzędziem. Użycie siły skłoni je do puszczenia soku. Po ubiciu posypujemy pierwszą warstwę cukrem. W ten sposób napełniamy cały słoik. Na samą górę sypiemy taką warstwę cukru, która zakryje dokładnie każdy pęd. Następnie bardzo delikatnie zakręcamy słoik i odstawiamy go w słoneczne miejsce na ok. 3-4 tygodnie.
Jednak to jeszcze nie koniec naszej kulinarnej przygody z syropem. Dopóki zawartość słoika będzie sypka, należy nim codziennie potrząsać i otwierać na dobrą chwilę w ciągu dnia. Gdy złocista ciecz oblepi pędy możemy je mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dbajmy o to, by pędy w całości pływały w syropie. Po czasie wyczekiwania syrop należy przecedzić przez gazę do innego naczynia. Można go pasteryzować. Jeśli jednak wolimy surowy, należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zdaniem zielarzy najcenniejszym składnikiem syropu są olejki eteryczne. Mają one dobroczynne działanie na układ oddechowy, dlatego syrop będzie świetnym środkiem na przeziębienie. Zawiera on także witaminę C, która wzmacnia odporność. Do zestawu substancji chemicznych zawartych w syropie zaliczyć trzeba flawonoidy. Działają przeciwzapalnie i rozkurczowo. W słodkim płynie znajdziemy, o dziwo gorycze, które polepszają apetyt, koją umysł i wzmacniają ciało.
Ten cudowny napój jest przykładem tego, że w lesie znajdziemy antidotum na niemal każde schorzenie. Co ważne - wszystko to jest na wyciągnięcie ręki, wystarczy tylko chcieć to zebrać i przyrządzić. A w czasie pandemii warto dbać o odporność.